Over ons

 

Bij Cato is een webwinkel met een vestiging in Oudewater, voor liefhebbers van goede kwaliteit producten in food en non-food. We zijn verzot op echte thee, ook wel specialty thee genoemd. Niet vreemd dus dat Cato staat voor “Coffee and Tea Oudewater”. Maar Cato staat vooral voor lekker en bijzonder! In onze webwinkel vind je bijzondere producten. Ons assortiment wordt steeds een stukje uitgebreid, dus kijk regelmatig wat er nieuw is en neem een abonnement op onze Nieuwsbrief. Naast de webwinkel verzorgt Bij Cato ook proeverijen en workshops en schrijven we over lekker leven in onze Lekker Leven Blog

Bij Cato's goede doel

Ieder half jaar steunt Bij Cato een goed doel. Voor het tweede half jaar van 2021 is dat de Nederlandse Stichting Homeplan. Een deel van de omzet van Bij Cato wordt geschonken aan deze non-profit, die huizen bouwt voor de allerarmsten en daarmee de negatieve spiraal van armoede doorbreekt. 

Wereldwijd leeft 1 op de 6 mensen in krottenwijken. Stichting HomePlan is een kleinschalige ontwikkelingsorganisatie die samen met de allerarmsten bouwt aan een huis, thuis en toekomst in Latijns Amerika en Zuidelijk Afrika. Een huis biedt veiligheid en bescherming tegen regen, kou en ziektes. Een veilig huis is het begin van een betere toekomst. Het huis is namelijk geen doel op zich maar een middel om bewoners een kans te geven zich verder te ontwikkelen. Daarnaast ondersteunt de stichting aanvullende gemeenschapsprojecten gericht op de toekomst van de projectdeelnemers zoals moestuinen, computerscholen en caregivers, lokale vrouwen die weeskinderen onder hun hoede nemen.  Homeplan werkt aan huis, thuis en toekomst. Sinds de oprichting heeft HomePlan al ruim 4.200 huizen gebouwd voor en met arme families. Uit een impactonderzoek uitgevoerd door de Shared Value Foundation van de Universiteit Utrecht blijkt dat de huizen een positief effect hebben op de bewoners. De huizen bieden veiligheid en bescherming (bijvoorbeeld tegen geweld maar ook weersomstandigheden), hebben een positief effect op schoolresultaten van kinderen omdat er meer ruimte en rust is om huiswerk te maken en zich te concentreren, zorgen voor een betere gezondheid, minder (seksueel) geweld (doordat er een slot op de deur zit) en zorgen voor meer privacy. 

Op de website van de Stichting Homeplan vind je meer informatie zoals bijvoorbeeld in het jaarverslag, strategisch plan en de samenvatting van de impactstudie. 


Eerdere goede doelen

Eerdere goede doelen die door Bij Cato zijn gesteund (en die jouw steun meer dan waard zijn):

Stichting Ambulancewens: een not-for-profit organisatie die laatste wensen realiseert voor terminaal zieke personen. Begonnen "aan de keukentafel", is de Stichting Ambulancewens nu wereldwijd een voorbeeld voor meerdere organisaties die laatste wensen voor stervenden vervult.

Stichting Mariëttes Child Care - not-for-profit kinderwelzijnsorganisatie die actief is in Sunyani (Ghana) en daar een kindertehuis, een lagere school en een middelbare school heeft gebouwd.

Stichting Kinderfondsen Nederland - een not-for profit die kinderen in Nederland die onder de armoedegrens leven en kinderen met een beperking weer meedoen in de maatschappij. Hierbij werken zij met 3 pijlers: school, sport en vrije tijd. Bij elke pijler organiseert de Stichting activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van het kind. Elk kind verdient het om te leren, te sporten en leuke dingen te doen met het gezin. 

Restavek Freedom Foundation - een Amerikaans Haïtiaanse non-profit organisastie die zich inzet om kindslavernij in Haïti te bestrijden. Op dit moment leven in Haïti nog duizenden kinderen als slaaf, een systeem dat diep geworteld is in de Haïtiaanse maatschappij en dat om veel inzet vraagt om bestreden te worden. 

 

+ Lees meer

Duurzaamheid

Bij Cato is een Maatschappelijk Verantwoorde Onderneming. We doen dit door onze producten met zorg uit te kiezen. Daarbij letten we op het gebruik van materialen zoals plastics die vrij zijn van BPA (weekmakers) en die herbruikbaar zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de handybrew teamaker die een perfecte vervanging is voor theezakjes die voor eenmalig gebruik zijn en vaak plastics bevatten.

Voor de verzending van onze producten proberen we zoveel mogelijk de verpakkingsmaterialen van onze leveranciers te hergebruiken. Op de doos met de producten zult u dus niet onze naam of logo aantreffen. Indien we plastic opvulmateriaal gebruiken in een doos, dan is er sprake van hergebruik. Bij Cato maakt zelf alleen gebruik papier en karton voor opvulling.

Het is mogelijk om gebruik te maken van je eigen verpakkingsmateriaal, bijvoorbeeld voor thee. Je kunt dan in het bestelproces kiezen voor “ophalen in Oudewater”. Daar waar mogelijk kunnen we je bestelling ook afleveren in herbruikbare verpakkingen. Voor thee gebruiken we theeblikken met binnendeksel, die het aroma bewaren en die voorkomen dat de thee andere geuren oppikt.

De verzendzakken voor thee zijn meerlaags en hebben een coating aan de binnenzijde. We kiezen hier voor omdat thee snel aroma’s opneemt of verliest. Deze verpakking is noodzakelijk om de kwaliteit van de thee te bewaken. Kruidenmelanges worden standaard in herbruikbare verpakkingen geleverd. Deze verpakking wordt door Bij Cato ook zonder inhoud verkocht.

Bij Cato staat altijd open voor tips over producten van leveranciers die net als wij oog hebben voor het milieu. Heb je een tip voor ons of bent je zo’n leverancier met een assortiment dat past bij onze webwinkel? Neem dan contact met ons op via welkom@bijcato.nl

 

+ Lees meer

Blijf op de hoogte

 

Ben je nieuwsgierig naar nieuwe producten, acties en nieuwtjes van Bij Cato? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We houden niet van spammen en verstrekken je gegevens niet aan derden. Je ontvangt maximaal tweemaal per maand een e-mail van Bij Cato.