Over ons

 

Bij Cato is een webwinkel met een vestiging in Oudewater, voor liefhebbers van goede kwaliteit producten in food en non-food. We zijn verzot op echte thee, ook wel specialty thee genoemd. Niet vreemd dus dat Cato staat voor “Coffee and Tea Oudewater”. Maar Cato staat vooral voor lekker en bijzonder! In onze webwinkel vind je bijzondere producten. Ons assortiment wordt steeds een stukje uitgebreid, dus kijk regelmatig wat er nieuw is en neem een abonnement op onze Nieuwsbrief. Naast de webwinkel verzorgt Bij Cato ook proeverijen en workshops en schrijven we over lekker leven in onze Lekker Leven Blog

Bij Cato's goede doel

Ieder half jaar steunt Bij Cato een goed doel. Tot eind 2020 is dat de Haïtiaans/Amerikaanse organisatie Restavek Freedom. Een deel van de omzet van Bij Cato wordt geschonken aan deze non-profit, die onvermoeibaar werkt aan het beëindigen van kinderslavernij in Haïti. Je leest het goed: slavernij komt in onze moderne tijd nog steeds voor.

Haïti is het armste land van het westelijk halfrond. Zowel de gezinnen als de armoede zijn er groot. Er is nauwelijks werkgelegenheid en de inkomens zijn laag. Haïti is ook een trots land. Het is het eerste land waar – na een opstand – de slavernij werd afgeschaft, aan het einde van de 18e eeuw. Het is dan ook wrang dat er vandaag de dag nog steeds kinderen in slavernij leven. In het Creools (de taal van Haïti) heet dit Restavek, wat zoveel betekend als ‘verblijven bij’. 
In Haïti verblijven naar schatting 300.000 (!) kinderen in een Restavek situatie. Dat is 1 op de 15 kinderen. Zestig procent van hen zijn meisjes. Zonder uitzondering zijn deze kinderen zeer kwetsbaar. 

Het systeem van Restavek is diep geworteld in de Haïtiaanse cultuur en maatschappij. Arme ouders brengen hun kinderen – soms op hele jonge leeftijd – onder bij verre familieleden of bij totale vreemden. Hierbij is de hoop dat de kinderen het beter krijgen: eten, kleding en een opleiding. De waarheid is anders. Restavek kinderen worden als huisslaven ingezet om te zorgen voor het gezin waar ze wonen. Ze maken eten dat ze zelf nooit zullen eten, wassen kleding die ze nooit zullen dragen, gaan niet naar school en worden in veel gevallen geconfronteerd met misbruik en mishandeling. 

De organisatie Restavek Freedom zet lokale child advocates in om kinderen in Restavek op te sporen en hen uit de situatie te halen. Ze lichten de (pleeg)ouders voor en zorgen voor opleiding en begeleiding. In de ergste gevallen van misbruik halen ze het kind uit het gezin en vangen het op in een transitional home. Hun doel is om het systeem van Restavek te beëindigen. Bij Cato levert daar graag een bijdrage aan.

Je kunt via de website van Restavek Freedom een donatie doen (creditcard nodig). Ook is het mogelijk om de kortingscode die je ontvangt in het spaarsysteem van Bij Cato te doneren aan het goede doel. 


Eerdere goede doelen


Eerdere goede doelen die door Bij Cato zijn gesteund (en die jouw steun meer dan waard zijn):

Stichting Mariëttes Child Care - kinderwelzijnsorganisatie die actief is in Sunyani (Ghana) en daar een kindertehuis, een lagere school en een middelbare school heeft gebouwd

Stichting Kinderfondsen Nederland - een not-for profit die kinderen in Nederland die onder de armoedegrens leven en kinderen met een beperking weer meedoen in de maatschappij. Hierbij werken zij met 3 pijlers: school, sport en vrije tijd. Bij elke pijler organiseert de Stichting activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van het kind. Elk kind verdient het om te leren, te sporten en leuke dingen te doen met het gezin. 

 

+ Lees meer

Duurzaamheid

Bij Cato is een Maatschappelijk Verantwoorde Onderneming. We doen dit door onze producten met zorg uit te kiezen. Daarbij letten we op het gebruik van materialen zoals plastics die vrij zijn van BPA (weekmakers) en die herbruikbaar zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de handybrew teamaker die een perfecte vervanging is voor theezakjes die voor eenmalig gebruik zijn en vaak plastics bevatten.

Voor de verzending van onze producten proberen we zoveel mogelijk de verpakkingsmaterialen van onze leveranciers te hergebruiken. Op de doos met de producten zult u dus niet onze naam of logo aantreffen. Indien we plastic opvulmateriaal gebruiken in een doos, dan is er sprake van hergebruik. Bij Cato maakt zelf alleen gebruik papier en karton voor opvulling.

Het is mogelijk om gebruik te maken van je eigen verpakkingsmateriaal, bijvoorbeeld voor thee. Je kunt dan in het bestelproces kiezen voor “ophalen in Oudewater”. Daar waar mogelijk kunnen we je bestelling ook afleveren in herbruikbare verpakkingen. Voor thee gebruiken we theeblikken met binnendeksel, die het aroma bewaren en die voorkomen dat de thee andere geuren oppikt.

De verzendzakken voor thee zijn meerlaags en hebben een coating aan de binnenzijde. We kiezen hier voor omdat thee snel aroma’s opneemt of verliest. Deze verpakking is noodzakelijk om de kwaliteit van de thee te bewaken. Kruidenmelanges worden standaard in herbruikbare verpakkingen geleverd. Deze verpakking wordt door Bij Cato ook zonder inhoud verkocht.

Bij Cato staat altijd open voor tips over producten van leveranciers die net als wij oog hebben voor het milieu. Heb je een tip voor ons of bent je zo’n leverancier met een assortiment dat past bij onze webwinkel? Neem dan contact met ons op via welkom@bijcato.nl

 

+ Lees meer

Blijf op de hoogte

 

Ben je nieuwsgierig naar nieuwe producten, acties en nieuwtjes van Bij Cato? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We houden niet van spammen en verstrekken je gegevens niet aan derden. Je ontvangt maximaal tweemaal per maand een e-mail van Bij Cato.