Recepten

Vegan Bananenbrood met Houjicha bio


Voor een zoetekauw zoals ik is een eigeel intolerantie een lastig gegeven. In vrijwel alle bakrecepten zitten eieren verwerkt. Soms kan ik toe met alleen eiwit, bijvoorbeeld bij appeltaart, maar de meeste recepten vragen toch echt om hele eieren. Zo ook bananenbrood. Ik had het nog nooit gegeten, maar de recepten zag ik altijd watertandend voorbij komen. 

De opkomst van de vegan keuken volg ik dan ook met belangstelling. En steeds meer zoete baksels zijn ook vegan te maken. Ik heb er inmiddels al een heleboel uitgeprobeerd, de een met meer succes dan de ander. Vandaag maakte ik bananenbrood op vegan wijze. Ik gebruikte hiervoor biologische bloem, maar je zou ook amandelmeel kunnen gebruiken om het glutenvrij te maken. Het recept vindt je hieronder. Als ei vervanger gebruikte ik gebroken lijnzaad.

Het beslag is een massief en kleverig geheel. Wanneer je het in je broodblik (of cakeblik) schept, verdeelt het niet vanzelf. Je moet dus een lepel of spatel gebruiken voor een goede verdeling over het blik. Om je blik in te vetten kan je kokosolie gebruiken. Of, wanneer je net zoals ik daar te lui voor bent, je blik bekleden met een vel bakpapier. Beiden werken uitstekend.

Tea & foodpairing

Bij het bananenbrood maakte ik een Houjicha groene thee van gecontroleerde biologische teelt. In tegenstelling tot de meeste andere Japanse groene theeën is het blad van deze thee niet gestoomd maar geroosterd. Een gestoomde thee geeft een aroma van vers gras en groene bladgroenten en laat zich bijvoorbeeld goed combineren met gestoomde witte vis. De Houjicha heeft door het roosteren een uitgesproken zoet aroma met tonen van beukennootjes. Ik zette de thee met een watertemperatuur van 75 graden en een trektijd van 2 minuten. Door de thee na het trekken nog iets terug te laten koelen, wordt de zoetheid nog verder benadrukt. Het massieve bananenbrood wordt door de Houjicha iets zachter en de combinatie is een klein zoet bommetje in je mond, yummie!

In de webwinkel

Op de foto zie je de Japanse thee cups “Haru”, een glazen pitcher van 200ml en natuurlijk de Houjicha bio, geroostserde Japanse groene thee. Door de linken te volgen kom je op de productpagina van de items.

Zelf Vegan Bananenbrood maken

Het recept is erg makkelijk zelf te maken en snel klaar. Wanneer je overrijpe bananen gebruikt, dan zijn deze zoet genoeg en heb je geen zoete toevoeging meer nodig. Ben je net als ik een enorme zoetekauw, dan kan je nog kokosbloemsuiker (maximaal ongeveer 30 gram) of agavesiroop (ook maximaal 30 gram) toevoegen voor wat extra zoetheid. Ik gebruikte in mijn recept ongeveer 15 gram agavesiroop.

Ingrediënten
2 el gebroken lijnzaad
2 el water (ik gebruikte Zerowater)
250 gram biologische bloem
2 à 3 rijpe bananen (afhankelijk van de grootte)
1 tl bakpoeder
½ tl baking soda
¼ tl zout (iets meer dan een mespunt)
Eventueel maximaal 30 gram extra zoetheid, bijvoorbeeld kokosbloem suiker of agavesiroop

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden. Ik heb een hetelucht oven en halverwege de baktijd draai ik mijn broodblik om zodat het baksel aan beide zijden evenwichtig gaart.

  • Voeg het lijnzaad en het water samen en roer rustig door zodat het goed mengt. Laat 15 minuten staan.
  • Prak de bananen.
  • Meng in een kom de bloem, het bakpoeder, de zout, baking soda, kaneel en de eventuele zoete toevoeging.
  • Voeg de banaan en het water samen met de bloem en kneed het geheel goed door tot het een samenhangend beslag is geworden. Het beslag is vrij massief en dat hoort zo. Het beslag is erg kleverig, ik kneede daarom met 1 hand en gebruikte een lepel om het beslag weer van mijn handen af te schrapen. 
  • Vet het bakblik in of doe zoals ik lekker lui: leg een bakvel in het blik.
  • Doe het beslag in het blik en zorg dat het evenwichtig verdeeld is.
  • Bak het bananenbrood in ca. 50 minuten gaar. Heb je een hetelucht oven? Keer het blik dan halverwege de baktijd zodat het evenwichtig gaart. Om te testen of het brood klaar is, kan je met een saté prikker er in prikken. Blijft de prikker droog? Je bananenbrood is klaar!


Eet smakelijk!

+ Lees meer

Blijf op de hoogte

 

Ben je nieuwsgierig naar nieuwe producten, acties en nieuwtjes van Bij Cato? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We houden niet van spammen en verstrekken je gegevens niet aan derden. Je ontvangt maximaal tweemaal per maand een e-mail van Bij Cato.