Groene thee

Killing the greens! Dat is de essentie van groene thee. Na het plukken van de blaadjes worden deze direct verwerkt. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de blaadjes gaan oxideren: bruin worden aan de lucht. Dit proces wordt de-enzyming of killing the greens genoemd. 

Voor het de-enzyming van groene thee zijn twee belangrijke methodes: stomen of wokken. Dit zorgt er voor dat de enzymen die verantwoordelijk zijn voor oxidatie worden gedood. Theeblaadjes die gestoomd worden, zullen over het algemeen iets meer grassige en maritieme aroma’s hebben. Gewokte blaadjes kunnen wat notige tonen hebben. Gestoomde groene thee komt vooral uit Japan en gewokte groene thee uit China. Zowel het stomen als wokken is een kort proces van 20 tot 40 seconden.

Na het stomen of wokken worden de blaadjes gerold of gevormd. In Japan speelt de vorm van het blad geen grote rol. De thee wordt machinaal gevormd, Japanse groene thee is dan ook te herkennen aan de vorm van dunne naaldjes. In China is de vorm van het blad juist wel belangrijk, aan de vorm herken je de thee. Groene thee is opgerold of juist plat. Zo heeft China’s nationale trots, de Long Jing een langwerpig plat blad. Chinese groene thee laat zich ook goed aromatiseren met natuurlijke aroma’s. Jasmijn parels, die Bij Cato in de webshop heeft, zijn handgerolde groene theeblaadjes die gedurende 10 dagen worden gearomatiseerd met Jasmijn bloemen. Die bloemen worden iedere morgen vervangen door verse. Heerlijk om zo te drinken of om een ice tea van te maken.
Na het vormen of rollen wordt de thee gedroogd en is hij klaar voor consumptie

De mooiste groene thee is de Chinese Long Jing. Buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders krijgen als onderdeel van een welkomstceremonie een kopje Long Jing te drinken. De allerbeste kwaliteit houdt men in China, deze kan honderden euro’s waard zijn. Thee is in China een belangrijk product. Een rekening in een restaurant kan een paar euro voor het eten, maar tientallen tot wel honderden euro’s bedragen voor de thee.

Thee neemt snel aroma’s over van de omgeving. Specialty thee is daarin geen uitzondering. Om je mooie thee te beschermen en goed te bewaren, adviseren wij een theeblik met aromadeksel te gebruiken.

+ Lees meer

Blijf op de hoogte

 

Ben je nieuwsgierig naar nieuwe producten, acties en nieuwtjes van Bij Cato? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We houden niet van spammen en verstrekken je gegevens niet aan derden. Je ontvangt maximaal tweemaal per maand een e-mail van Bij Cato.