Ice tea

 

De ijsthee zoals je die in de supermarkt koopt is een frisdrank op basis van water, suiker, kleur- en smaakstoffen. Met thee heeft het weinig te maken. Als Bij Cato het over ice tea heeft, dan bedoelen we de overheerlijke drank die wordt gemaakt van echte thee. In principe heeft deze ice tea geen toevoegingen nodig. Maar het kan wel heel lekker zijn om er koolzuur (bijvoorbeeld met je sodastream), een schijfje limoen of wilde perzik aan toe te voegen. Op de recepten pagina plaatsen we van tijd tot tijd een ice tea recept.

Er zijn 3 methodes om ice tea te maken. Voor de ene heb je wat meer geduld nodig van voor de andere. Een cold brew ice tea vraagt om minder grammen thee dan een shock brew of een hot brew. Maar hoe zet je nu eigenlijk die lekkere ijsthee. Hieronder vindt je de beschrijvingen.

Cold brew ice tea

Dit is de eenvoudigste ice tea om te maken. Je gebruikt per liter zacht water 9 gram thee. Doe de thee in een kan en voeg het zachte water toe. Dek de kan hermetisch af (niet met kurk of aluminiumfolie!) en zet de thee minimaal 12 uur in de koelkast. Na 12 uur schenk je de thee voorzichtig over in een andere kan of karaf, door een fijne zeef. En klaar is je heerlijke frisse thee! Een cold brew ice tea is ongeveer 2 dagen houdbaar. 

Een hele geschikte thee voor een frisse cold brew ice tea is de Long Jing groene thee. Je kunt er eventueel een flinterdun plakje limoen aan toevoegen.
 


Shock brew ice tea

Zonder meer spectaculair om te maken, voor jezelf of je gasten. Deze thee kan je ook heel goed per glas klaarmaken. Je neemt 12 – 14 gram thee per liter zacht water. Doe de thee in een teamaker. Voeg daarbij een halve liter water. Doe 500 gram ijsklontjes die je hebt gemaakt van zacht water in een theepot. Zet de thee en laat die trekken. Als de trektijd voorbij is zet je de teamaker op de theepot. En klaar is je thee! Een shockbrew ice tea moet direct gedronken worden.

Een geschikte thee voor shock brew is bijvoorbeeld de Mi Xian Honey Black zwarte thee. Lekker met een schijfje wilde perzik.
 

 

Hot brew ice tea

Heb je trek in ice tea maar geen tijd meer om een cold brew te zetten of geen ijsklontjes van zacht water zodat je shock brew kan maken? Dan is een hot brew ice tea een goede tussenoplossing.
Je zet je thee zoals je normaal een pot thee zet. Dus 12 gram thee op 1 liter zacht water. Als de thee getrokken is laat je deze afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de thee in de koelkast en na 2 uur is je ice tea klaar.

Een geschikte thee voor hot brew is de Mi Xian Honey Black zwarte thee. Lekker met een schijfje wilde perzik.
 

Blijf op de hoogte

 

Ben je nieuwsgierig naar nieuwe producten, acties en nieuwtjes van Bij Cato? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We houden niet van spammen en verstrekken je gegevens niet aan derden. Je ontvangt maximaal tweemaal per maand een e-mail van Bij Cato.