Oolong

Een van de meest bewerkelijke productieprocessen is die van oolong. Het start al met de pluk. Die is niet two leaves and a but maar de knop (but) wordt geplukt met wel 4 of 5 bladeren vanaf de top. Het blad dat wordt gebruikt is hierdoor groter en dikker.

Na de pluk wordt het blad eerst verwelkt, bij voorkeur buiten tenzij het regent. De stap na het verwelken is tossing in a basket. Hierdoor scheuren de randjes van het blad wat de oxidatie op gang brengt. Oxidatie is een chemisch proces in het blad. Via de breukjes in het blad wordt het aan lucht blootgesteld (oxideren), dit maakt aroma’s in het blad vrij en zorgt voor verandering van smaak.

Oolong thee kan van licht (20%) tot zwaar (80%) geoxideerd zijn. De mate van oxidatie is verantwoordelijk voor de intensiteit van de smaak. Een licht geoxideerde thee kan qua smaakpalet dichtbij een groene thee komen, een zwaar geoxideerde kan meer naar rode/zwarte thee neigen. Het uiterlijk van oolong lijkt op rode/zwarte thee. Die laatste is echter 100% geoxideerd, wat het tot een rode/zwarte thee maakt. Het oxidatieproces van oolong kan van 20 minuten tot 8 uur duren.

Na het oxideren worden de blaadjes gebakken, gerold, gedroogd en geroosterd. Het roosteren geeft oolong zijn specifieke smaak. Veel mensen denken dat oolong gerookt is. Theebladeren worden tegenwoordig echter niet vaak meer gerookt in verband met het gevaar voor de volksgezondheid. De rooksmaak aan oolong is een illusie. Lapsang soochong kan wel gerookt zijn. Dit is echter geen oolong, maar een zwarte thee.

Thee neemt snel aroma’s over van de omgeving. Specialty thee is daarin geen uitzondering. Om je mooie thee te beschermen en goed te bewaren, adviseren wij een theeblik met aromadeksel te gebruiken.

+ Lees meer

Blijf op de hoogte

 

Ben je nieuwsgierig naar nieuwe producten, acties en nieuwtjes van Bij Cato? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We houden niet van spammen en verstrekken je gegevens niet aan derden. Je ontvangt maximaal tweemaal per maand een e-mail van Bij Cato.