Pu-er

Gemakshalve wordt alle post-gefermenteerde thee pu-er genoemd. Dit is echter niet juist. Pu-er is een DOP (proteced designation of origin). Alleen post-gefermenteerde thee die afkomstig is uit de regio Yunnan in China mag pu-er heten. Een tweede verkeerde veronderstelling is dat post-gefermenteerde thee een zwarte thee is. Dit komt zowel door de kleur van de thee als van de infusie. Dit is niet correct. Post-gefermenteerde thee is een groene thee waarvan het proces van de-enzyming langer duurt en die vervolgens langdurig wordt gerijpt. Dat proces heet fermenteren of rotten en kan op twee manieren gebeuren: raw of cooked.

In het raw proces wordt de thee samengeperst tussen zware metalen platen of borstels. Het vocht kan dan niet weg waardoor fermentatie onstaat. In het cooked proces liggen de blaadjes onder doeken die vochtig worden gehouden en zo fermentatie op gang brengen. Dit proces gaat sneller en is voor de theeindustrie commercieel aantrekkelijker. In het raw proces worden de blaadjes samengeperst tot een ronde plak die jarenlang verder rijpt. In het cooked proces worden losse theeblaadjes gemaakt die sneller kan worden genuttigd.

Post-gefermenteerde thee heeft een diepe kleur en een kenmerkende intense aardse smaak als gevolg van het fermentatieproces. Het is een thee die lang kan blijven hangen. De kwaliteit is over het algemeen zeer hoog, in beide varianten. Pu-er met een mooie single origin pure chocolade is een traktatie made in heaven.
 
Een leuk weetje: voor veel Chinese theeboeren uit Yunnan is pu-er het studiefonds voor de kinderen of de oudedagvoorziening van de ouderen. Een mooie plak pu-er kan vele duizenden euro’s opleveren. hoe langer de thee gerijpt is, hoe duurder. Om thee te zetten van een plak pu-er heb je een soort priem nodig om de blaadjes uit de plak te steken.

Thee neemt snel aroma’s over van de omgeving. Specialty thee is daarin geen uitzondering. Om je mooie thee te beschermen en goed te bewaren, adviseren wij een theeblik met aromadeksel te gebruiken.

+ Lees meer

Blijf op de hoogte

 

Ben je nieuwsgierig naar nieuwe producten, acties en nieuwtjes van Bij Cato? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We houden niet van spammen en verstrekken je gegevens niet aan derden. Je ontvangt maximaal tweemaal per maand een e-mail van Bij Cato.