Rode/zwarte thee

Is het nu rode of zwarte thee? Het antwoord is dat rode en zwarte thee hetzelfde is. Wij spreken over zwarte thee, Chinezen over rode thee. Dit komt door de intense rode kleur van de infusie. 

Het productieproces van zwarte thee lijkt heel erg op dat van oolong, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. Ook bij zwarte thee wordt gestart met het verwelken van het blad, dat wordt vrijwel altijd binnen gedaan. Hierna wordt het blad gekneusd. Dit brengt oxidatie op gang. Op de plek van de kneuzing wordt het blad aan de lucht blootgesteld (oxideren).

Voor zwarte thee wordt het blad volledig geoxideerd. Dit zorgt er voor dat 30% van het vocht in het blad verloren gaat. Het vochtverlies en de oxidatie, die tussen 8 en 12 uur duurt, zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van aroma’s en verandering van smaak. Gedurende het oxidatieproces wordt voortdurend lucht door het blad geblazen om te voorkomen dat het gaat schimmelen. Na de oxidatie wordt het blad in zijn vorm gerold en gedroogd.

Lapsang soochong is een gerookte zwarte thee en geen oolong wat vaak gedacht wordt. Het roken van thee is niet zonder risico’s vanwege mogelijke gezondheidsschade. In de webwinkel van Bij Cato is soms een ongerookte Lapsang verkrijgbaar. Indien wij gerookte Lapsang verkopen, dan is deze in een laboratorium onderzocht en voor de Europese markt goedgekeurd.

Thee neemt snel aroma’s over van de omgeving. Specialty thee is daarin geen uitzondering. Om je mooie thee te beschermen en goed te bewaren, adviseren wij een theeblik met aromadeksel te gebruiken.

+ Lees meer

Blijf op de hoogte

 

Ben je nieuwsgierig naar nieuwe producten, acties en nieuwtjes van Bij Cato? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We houden niet van spammen en verstrekken je gegevens niet aan derden. Je ontvangt maximaal tweemaal per maand een e-mail van Bij Cato.