Water

 

Echte thee heeft zacht water nodig . Voor het zetten van thee is de ideale hardheid lager dan 50ppm, het liefst lager dan 30ppm. Nederlands kraanwater is van uitstekend van kwaliteit en geschikt voor menselijke consumptie. Het water is echter wel in vrijwel het hele land hard, lager dan 100ppm komt niet voor. Dit kraanwater is voor het zetten van echte thee ongeschikt. In sommige regio’s is het kraanwater zelfs meer dan 250ppm.

Hard water bevat in ieder geval calcium, magnesium, kalium en fosfor. Afhankelijk van de leidingen kan er ook lood in zitten. Deze vaste stoffen gaan bij het zetten van thee een reactie aan met de polyfynolen in de thee en kapselen de smaak in. Smaakmoleculen zijn groot en worden door de vaste stoffen ingesloten. De bitters zijn echter klein en die ontsnappen aan de vaste stoffen. Thee gezet met hard water smaakt dan ook vaak bitter. Verder kan op thee die gezet is met hard water een schuimlaag ontstaan. Dit betekent dat er een hoog gehalte calcium of magnesium in het water zit. De hardheid van water wordt uitgedrukt in TDS of ppm (dat is hetzelfde). TDS staat voor Total Dissolved Solids en zijn de vaste stoffen die over blijven als je een liter water laat verdampen. Als je water met meer dan 50 TDS (of ppm) zou gebruiken om thee te zetten, dan zorgen die vaste stoffen er voor dat de aroma’s van het blad niet goed vrij komen. De vaste stoffen hebben ook invloed op de smaak, geur en intensiteit van je thee. Zonde van je mooie specialty thee!

Er zijn een aantal oplossingen om met zacht water thee te kunnen zetten, ieder met een eigen kostenplaatje en milieu belasting. Je kunt bijvoorbeeld flessen of pakken water kopen in de supermarkt. Op het etiket van de fles of het pak staat vermeld wat de droogrestwaarde is. Dat is hetzelfde als TDS of ppm. Alhoewel het soms makkelijk is, zijn flessen water duur en bepaald niet duurzaam.

Een tweede optie is om een permanent filter aan te laten aanleggen in je huis of bedrijf. Er zijn verschillende systemen op de markt. Maar ook deze zijn niet echt duurzaam: ongeveer 30% van het water dat je gebruikt, wordt als afvalwater afgevoerd. Dat houdt in dat van iedere liter water die je tapt, 333 ml knetterhard water ongebruikt door de afvoer in het riool verdwijnt. Dat kan zorgen voor waterverspilling en milieuschade.

Een duurzaam en goed alternatief is Zerowater, dit is ook de keuze van veel theesommeliers. Dit is het enige filtersysteem dat 99,6% van de vaste stoffen uit het water filtert met een uniek 5-traps filter. Het verwijdert twee keer meer opgeloste vaste stoffen in vergelijking met andere filters.

Een Zerowater filter is ontzettend duurzaam: door je eigen water te filteren zonder afvalwater te genereren, hoef je geen flessen of pakken zacht water te kopen in de winkel. Goed voor je rug, je portemonnee en het milieu! De levensduur van het filter is afhankelijk van de hardheid van het kraanwater dat moet worden gefilterd. Gemiddeld filtert het systeem 100 liter, maar er zijn ook regio’s waar het filter langer of korter mee gaat. De literprijs is bij een gemiddelde van 100 liter per filter – afhankelijk van het filterpack dat je er bij koopt – 13 tot 18 cent per liter.

Andere toepassingen voor Zerowater zijn bijvoorbeeld de bereiding van babyvoeding, het koken van groenten of het maken van soepen. Deze gerechten smaken intenser wanneer zij gekookt worden in zacht water. Maar natuurlijk kunt u het gefilterde water ook gewoon lekker drinken. Doe maar eens een test: wij proeven geen verschil tussen Spa Blauw en Zerowater. En bij het maken van shockbrew ice tea smaakt ook de thee veel beter als deze is opgeschonken op ijsklontjes van zacht water.

De waterkannen van Zerowater zijn vrij van BPA (weekmakers in plastic). Bij alle waterkannen wordt gratis een TDS meter en het eerste filter meegeleverd.
Bij Cato is dealer voor het volledige assortiment van Zerowater.

+ Lees meer

Blijf op de hoogte

 

Ben je nieuwsgierig naar nieuwe producten, acties en nieuwtjes van Bij Cato? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We houden niet van spammen en verstrekken je gegevens niet aan derden. Je ontvangt maximaal tweemaal per maand een e-mail van Bij Cato.